Tuesday, April 17, 2012

Jerat kasanova.

Bismillah ar-Rahmaan ar-Rahiim
sesungguh tidak Allah pertemukan siang dengan malam.

Pertemuan Sue dan Zurina membongkar identiti Rosli. Akhirnya kedua-dua wanita ini sepakat meninggalkan lelaki hidung belang itu. Rosli adalah seorang lelaki yang pandai bermain dengan kata-kata. Lebih menyedihkan Rosli bijak memerangkap wanita. Di bibir Rosli acap membicarakan tentang agama tetapi di hatinya penuh dengan niat durjana.

Di awal perkenalan Rosli pernah mengungkapkan sebaris ayat "power" yang bunyinya kurang lebih begini, "cintailah aku kerana Allah dan bencilah aku kerana Allah juga". Kini Sue mahu pun Zurina sentiasa memanjatkan rasa syukur kepada Allah SWT kerana terlepas dari jerat lelaki ini. Sue dan Zurina berpelukan dan bertangis-tangisan di atas rahmat Allah. Allah SWT masih sayangkan mereka berdua. Kedua-dua wanita ini insaf dan bertaubat sepenuh hati untuk tidak mengulangi kerja bodoh itu lagi.

Kini Sue telah bertemu dengan seorang lelaki yang benar-benar mengangkat martabatnya sebagai seorang wanita sekaligus menjadikannya seorang isteri yang sangat dihargai. Tiada lagi sumpah seranah dari lelaki yang bernama Rosli. Lelaki yang lidahnya menyebut Allah tetapi di hatinya penuh nafsu serakah.

Sementera Zurina bersyukur sangat-sangat kerana telah dapat membenci Rosli kerana Allah SWT. Dia akur bahawa di luar sana ramai yang memperjudikan agama untuk kepentingan diri sendiri. Zurina bertuah kerana sekali lagi dia dijemput menjadi tetamu Allah. Di hadapan Kaabah, Zurina menangis teresak-esak bila mengenangkan dosa-dosanya yang lalu. Dia berdoa agar Allah SWT memberi peringatan kepada Rosli. Hanya Allah SWT sahaja yang adil membalas perbuatan Rosli ke atas dia, Sue serta semua wanita-wanita yang telah ditipunya.

dan Rosli, bertaubatlah kerana taubat itu pencerah hati.

Wallahua'lam.

1 comment:

n@jwamz said...

sungguh tiap ape yg berlaku ade hikmah di sebaliknya... Allah loves us!! He loves us more.. and moree...!!

handphone aku xde kompas